Home Vijesti BiH ZBOG AFERE IKONA U TUŽILAŠTVU ĆE BITI SASLUŠANA SVA TRI ČLANA PREDSJEDNIŠTVA

ZBOG AFERE IKONA U TUŽILAŠTVU ĆE BITI SASLUŠANA SVA TRI ČLANA PREDSJEDNIŠTVA

Ova institucija ranije je formirala predmet i vrše se provjere kako je ikona iz Ukrajine završila u rukama Milorada Dodika, a on ju je poklonio Sergeju Lavrovu, šefu diplomatije Rusije.

  • U cilju provjera navoda u predmetu formiranom na temelju dopisa ministrice Bisere Turković, u javnosti poznatom kao predmet ‘Ikona’, kao što smo ranije obljavili, formiran je predmet u Tužiteljstvu Bosne i Hercegovine, u okviru kojeg se vrše provjere. U okviru navedenog predmeta provode se radnje i aktivnosti, kao i zahtjevi i prikupljenje dokumentacije putem međunarodne pravne pomoći, te će u okviru tog predmeta biti saslušan i veleposlanik BiH u Moskvi”, naveli su iz Tužilaštva BiH za “Avaz”

Naglašeno je da će akteri posjete biti saslušani, kao i sva tri člana Predsjedništva.

  • Također, će se saslušati i sve osobe koje su sudjelovale u organiziranju ove posjete, kao i sva tri člana Predsjedništva BiH, zbog eventulanih propusta i dešavanja kojima je narušen ugled Bosne i Hercegovine – navodi se

Danas se zbog izjava Milorada Dodika oglasio i ministar vanjskih poslova Ukrajine Dimitro (Dmytro) Kuleba.

  • Ukrajinska ikona opekla je ruke čak i iskusnim ciničnim ruskim diplomatama koji su je se odrekli. Ali gospodin Dodik i dalje laže, nadmašujući svoje starije prijatelje. Ukrajina i dalje zahtijeva povratak ikone”, naveo je ukrajinski ministar na Twitteru.

(Izvor: Hayat.ba)