Home Vijesti BiH VLADA FBIH I EPBIH SUTRA DOGOVARAJU DEBLOKADU RAČUNA RUDNIKA ZENICA I BREZA

VLADA FBIH I EPBIH SUTRA DOGOVARAJU DEBLOKADU RAČUNA RUDNIKA ZENICA I BREZA

Zenički su rudnici zbog neplaćanja doprinosa na plaće blokirani na iznos od 4,9 miliona KM, a ZD RMU Breza na iznos od oko 4,5 miliona KM, mada su ukupni dugovi oba preduzeća po tom osnovu znatno veći.

  • Na sutrašnjem će sastanku biti dogovoreno na koji će način biti plaćen dug prema Poreznoj upravi FBiH, pa ja očekujem da ćemo već sutra imati i deblokiran račun – kazao je v.d. direktora ZD RMU Zenica Dragan Peranović, piše Fena.

Napominje kako su sutra trebali isplatiti i plaće za 1.247 radnika zeničkih rudnika “Raspotočje” i “Stara jama”, a za što u neto iznosu trebaju osigurati oko 1.300.000 KM.

  • Realnije je da ćemo plaće moći isplatiti tek u ponedjeljak, jer smo, zbog blokade računa, tražili od naših partnera da nam dug za isporučeni ugalj uplate tek po deblokadi računa. Uglavnom, imamo osiguran novac za plaće – dodao je Peranović.

Direktor ZD RMU Breza Muamer Omerhodžić također potvrđuje da je dobio informaciju kako će sutra biti održan sastanak u Vladi FBiH, na kojem će biti dogovaran način deblokade računa i njegovog preduzeća.

  • Nadamo se da će dogovor biti postignut i račun deblokiran. Mi, također, imamo osiguran novac za plaće naših 1.118 radnika, ali čekamo deblokadu računa – naglasio je Omerhodžić.

Dodaje da će time prestati i razlozi za održavanje najavljenog štrajka rudara tog preduzeća, koji su ga zakazali zbog kašnjenja u isplati plaće.

  • Naši su radnici plaću trebali dobiti 10. januara, dok se u Zenici plaća isplaćuje 15. u mjesecu, pa su u tom pogledu oni u povoljnijem položaju. Međutim, nadam se da će sutra račun biti deblokiran te da ćemo moći isplatiti plaće – poručio je Omerhodžić.

Brezanskom rudniku, također, na mjesečnom nivou za plaće treba između 1,3 i 1,4 miliona KM.

(Izvor: Hayat.ba)