Home Vijesti BiH TUŽILAŠTVO TERETI BIVŠEG ZASTUPNIKA U BRČKOM: DODJELJIVAO GRANTOVE PA TRAŽIO DIO NOVCA

TUŽILAŠTVO TERETI BIVŠEG ZASTUPNIKA U BRČKOM: DODJELJIVAO GRANTOVE PA TRAŽIO DIO NOVCA

Pred Osnovnim sudom u Brčkom Dačaj je optužen da je pojedinim udruženjima omogućio grantove za rad iz budžeta distrikta, uslovivši ih da mu po isplati sredstava predaju unaprijed dogovoreni dio odobrenog novca.

  • Tužilaštvo Brčko distrikta stavilo je na teret Dačaju da je u periodu od 2015. do 2020. godine iskoristio službeni položaj zastupnika u Skupštini Brčko distrikta BiH pribavivši sebi protivpravnu imovinsku korist putem zastupničkih amandmana na budžet. On je optužen da je iz grantova dodijeljenih za rad KBS Lokomotiva, ŽNK Centar, Shotokan karate DO i drugih udruženja građana, koje je sam predložio za ovaj vid budžetske pomoći, pribavio korist u iznosu od 130 do 500 KM –  naveli su iz tužilaštva.

Dačaj se tereti da je s ovlaštenim osobama iz udruženja, od kojih su neka na njegovu inicijativu s tim ciljem i osnovana, prije uvrštavanja granta u budžet unaprijed dogovarao dio za sebe, koji je po isplati i preuzimao.

  • Nakon sveobuhvatno provedene istrage Dačaj je u tri tačke optužnice optužen za krivično djelo zloupotrebe položaja ili ovlasti sa zaprijećenom kaznom zatvora od najmanje tri godine –  navedeno je iz tužilaštva.

Tužilaštvo je optužnicom zatražilo da mu se izrekne zabrana vršenja dužnosti zastupnika u Skupštini Distrikta Brčko u trajanju od najmanje pet godina i oduzme imovinska korist pribavljena krivičnim djelom. Optužnica je dostavljena Osnovnom sudu Distrikta Brčko, gdje je u fazi prethodnog saslušanja u cijelosti i potvrđena.

(Izvor: Hayat.ba)