Home Vijesti BiH TERET MIGRANTSKE KRIZE NE BI TREBALA NOSITI SAMO DVA KANTONA U DRŽAVI,...

TERET MIGRANTSKE KRIZE NE BI TREBALA NOSITI SAMO DVA KANTONA U DRŽAVI, PORUČUJE MINISTAR UNUTRAŠNJIH POSLOVA USK-A

Kako je već prije naglašavao, migrantska kriza predstavlja sigurnosnu krizu po BiH i da treba tako gledati, a ne kao humanitarni problem.

  • Mi nemamo utvrđen indentitet tih lica. Moraju postojati pravila i kućni red kada je u pitanju ponašanje migranata. Sinoć smo imali pokušaj ubistva našeg državljanina. Na sreću stanje tog pacijenta je stabilno i nije životno ugrožen, ali to sigurno govori o činjenici da ne možemo biti sa takvom situacijom zadovoljni. Imali smo oko 3000 krivičnih dijela, prekršaja i incidentnih situacija.

    Dodaje da migrantski centri ne smiju biti u urbanim dijelovima gradova i općina jer uvijek postoji opasnost da se migranti povežu sa domaćim kriminalnim licima i da to može dodatno otežati sigurnosno stanje na području naših kantona.

  • Iz tog razloga mi smo apsolutno dali podršku tome da centri moraju ići van grada. Jedan takav centar će se oformiti na lokaciji Lipa kod Bihaća.
  • Naši istražitelji aktivno rade na tom slučaju sa tužilaštvom. Imamo tri državljanina Marokanca privedena i dalje ćemo vidjeti sa određenim svjedocima koji su prisustvovali događaju i bit će poduzete mjere, ali ono što predstavlja problem je to da će ponovo biti pušteni i doći na područje USK kao što je to bilo u ranijim slučajevima.

Dodaje da se redovno održavaju kolegiji sa svim komandirima i načelnicima policijskih stanica i rade analize sigurnosnog stanja i ovo područje oko Lipe.

  • Naša procjena je da oko 50 policijskih službenika mora biti an toj lokaciji kako bi održali stanje sigurnosti. Prema potrebi angažiramo policijske službenike i to su neke redovne aktivnosti.

Poručio je još jednom da teret migrantske krize ne bi smjela nositi dva kantona u državi (USK i Kanton Sarajevo), te naglasio da bi se taj problem trebao raspodijeliti na cijelu državu.

(Nermina Hasić)

(Izvor: Hayat.ba)