Home Vijesti BiH SDA ODGOVORILA VUČIĆU: AKO ŽELI DOBRE ODNOSE NEKA PLATI DUG KOJI IMA...

SDA ODGOVORILA VUČIĆU: AKO ŽELI DOBRE ODNOSE NEKA PLATI DUG KOJI IMA PREMA BIH, TO BI DONIJELO KORIST I BOŠNJACIMA I SRBIMA

  • Najprije indikativno je da Vučić uporno naglašava da želi imati odnose s narodima, a ne s državom Bosnom i Hercegovinom, a s naročitom pažnjom izbjegava da govori o suverenitetu Bosne i Hercegovine s kojim očigledno ima problem – kazao je.

Što se tiče Vučićeve izjave da ulaže u područja gdje žive Bošnjaci u Srbiji to mu je obaveza, dodaju, a što se tiče pomoći BiH, najbolje bi bilo da Srbija plati dug Bosni i Hercegovini za korištenje hidroelektrana, potopljenog zemljišta i vodnog potencijala Drine.

  • To se između ostalog odnosi na desetine miliona eura koje Srbija odnosno HE Bajina Bašta duguje Srebrenici, a čije bi izmirenje donijelo korist i Bošnjacima i Srbima u ovoj općini –  kazao je.

Također, da Vučić želi najbolje moguće odnose sa Bošnjacima i državom Bosnom i Hercegovinom, zasigurno bi predao visoke zvaničnike VRS Svetozara Kosorića i Radoslava Jankovića, nastavljaju, koji su pred Sudom BiH osumnjičeni za genocid nad Bošnjacima, a trenutno se nalaze u Srbiji gdje ih državni organi kriju i štite.

  • Postavlja se pitanje je li ‘srpska snaga’ o kojoj Vučić govori u tome što je Republika Srbija jedina država u Evropi koja od lica pravde krije i štiti navedena lica koja su pred međunarodnim sudom, u presudi Ratku Mladiću, određeni kao učesnici genocida – zaključuju iz SDA.

(Izvor: Hayat.ba)