Home Vijesti BiH REAKCIJA OHR-A: PARALELNA ‘SJEDNICA’ SKUPŠTINE TUZLANSKOG KANTONA NELEGALNA

REAKCIJA OHR-A: PARALELNA ‘SJEDNICA’ SKUPŠTINE TUZLANSKOG KANTONA NELEGALNA

Tog 31.12. stranke nove većine, PDA, Naša stranka, SDP i SBB organizirale su „paralelnu“ sjednicu na kojoj su pokušale smjeniti aktuelno rukovodstvo Skupštine TK i smjeniti Vladu na čelu s premijerom Denijalom Tulumovićem.

U isto vrijeme dok su spomenute stranke organizirale „paralelnu“ sjednicu bila je sazvana i ona redovna na kojoj se nisu htjeli pojaviti.

Nakon ovakve akcije nove većine Vlada Tulomovića je proglasila vanredno stanje i preuzela određene nadležnosti Skupštine.

Sa svih strana su pljuštale krivične prijave. Neviđeni potez i presedan PDA, Naša stranka, SDP i SBB nazvan je „državnim udarom“, a eksperti prava naglašavali su da takav presedan može ozbiljno ugroziti ustavni poredak Federacije i države.

Sva odbrana nove većine koncentrisala se u nekoliko parafraziranih rečenica: Imamo 18 ruku, imamo većinu i šta god da uradimo to se treba poštovati.

Pokrenuto je i pitanje vitalnog nacionalnog interesa, ali zbog nepopunjenosti Vijeća u Ustavnom sudu Federacije koje o njemu odlučuje rasplet se s te strane nije mogao ni očekivati.

Zato su sve oči bile uprte u OHR od kojeg je zatraženo mišljenje i pomoć. Iz OHR-a, u pravnom mišljenju kojeg potpisuje Visoki predstavnik Valentin Inzko bez sumnje je razriješena dilema i navodi se da „paralelna“ sjednica, zapravo nije sjednica već „događaj“, a ono što je na „događaju“ nastalo ne može biti validno.

  • Zbog činjenice da „paralelna“ sjednica nije legalno sazvana, ista nije ispunila neophodne zakonske uslove da bi se mogla smatrati sjednicom Skupštine, pa akte donesene na toj sjednici s toga ne bi ni trebalo smatrati validnim – stoji u mišljenju Visokog predstvavnika.

Dalje se navodi da nisu bili ispunjeni uslovi da zamjenik predsjednika sazove sjednicu: „Zamjenik saziva sjednicu Skupštine isključivo kada je predsjednik spriječen da to učini ili kad odbije da sazove sjednicu.

Nijedan od ova dva uslova nije bio ispunjen“.

OHR problematizira i dalje akcije koje je, kao odgovor, nakon „događaja“ preduzimala Vlada TK. „Može se ozbiljno sumnjati u to jesu li ispunjeni kumulativni uslovi propisani članom 45. Ustava koji bi opravdali da Vlada preuzme specifične nadležnosti Skupštine i jesu li vanredne prilike uistinu objektivno onemogućile sazivanje sjednice Skupštine“, navode iz OHR-a.

Iz OHR-a jasno poručuju da „Kantonalna skupština u svojim rukama drži ključ za razrješenje situacije u ovom Kantonu“, stoga pozivaju da se sazove sjednica Skupštine.

(Izvor: Hayat.ba)