Home Vijesti BiH POJAŠNJENJE IZ ZDK: U POSLJEDNJIH 13 DANA OD KORONAVIRUSA PREMINULE UKUPNO 32...

POJAŠNJENJE IZ ZDK: U POSLJEDNJIH 13 DANA OD KORONAVIRUSA PREMINULE UKUPNO 32 OSOBE

U informaciji INZ-a, ističe se i kako je u prvoj sedmici 2021. godine, do jutros, odnosno posljednjeg ažuriranja, zabilježeno ukupno devet smrtnih slučajeva u tom kantonu, od čega šest u Zenici te po jedan u Žepču, Kaknju i Tešnju.

  • U izvornoj informaciji Zavoda za javno zdravlje Federacije (ZZJZF BiH) jasno je navedeno da se radi o broju evidentiranih slučajeva u protekla 24 sata, što nužno ne znači da su osobe čiji je broj naveden u tom izvještaju umrle u protekla 24 sata.

Naime, nadležna Služba Instituta za zdravlje i sigurnost hrane svakog dana, redovno, svakog jutra, elektronskom poštom informiše Zavod za javno zdravstvo FBiH o broju umrlih po općinama i gradovima, broju hospitaliziranih po ustanovama u ZDK, broju osoba na respiratorima i drugo.

Međutim, podatak koji je prezentiran jutros javnosti razlika je broja unesenih između dva ažuriranja posebne baze u koju podatke unose ovlašteni operateri iz kantona – pojasnili su iz INZ-a.

Napominje se da, iz tehničkih razloga, u navedenu bazu podataka nisu unošeni podaci iz ZDK nakon 22. decembra prošle godine te da je jutros, 4. januara, baza ažurirana po danima za sve protekle dane.

(Izvor: Hayat.ba)