Home Vijesti BiH NA POMOLU JE AKVIZICIJA GODINE: KOMPANIJA IZ HERCEGOVINE POSTAJE DIO BRITANSKO-AMERIČKOG GIGANTA,...

NA POMOLU JE AKVIZICIJA GODINE: KOMPANIJA IZ HERCEGOVINE POSTAJE DIO BRITANSKO-AMERIČKOG GIGANTA, NA BH. TRŽIŠTE ULAZI VELIKI IGRAČ

Iz kompanije su potvrdili da postupak prodaje nakon faze dubinskog snimanja i isticanja obavezujućih ponuda ulazi u fazu ekskluzivnih pregovora. A britansko-američka kompanija specijalizirana za “frozen food” biznis očito se i visinom ponude pokazala najzagrijanijom za kupovinu.

Iako uoči faze dubinskog snimanja u Fortenovi nisu izrijekom naveli kome su sve uputili poziv za due diligence, poznato je da su se kroz neobvezujuće ponude za to bili “kvalificirali” i norveška Orkla, čiji asortiman je znatno širi od smrznute hrane, kao i češka investicijska kompanija odnosno fond Emma Capital u tandemu s J&T grupacijom, piše Poslovni.hr.

U međuvremenu se, u poslovnoj zajednici tvrdilo da se u igru bila vratila Podravka. Kako bilo, obvezujućih ponuda na kraju je bilo nekoliko, a neslužbeno se tvrdi da su sve u okvirima prvotnih očekivanja prodavatelja – iznad 600 miliona eura odnosno multiplikator na EBITDA-u od oko 11.

To što je ekskluzivitet daljnjih pregovora ishodio Nomad Foods za upućene zapravo i nije iznenađenje. Osim što je specijaliziran za “frozen food” biznis, orijentaciju da se u širenju biznisa uz organski rast oslanja i na akvizicije potvrdio je i netom zaključenim 110 milijuna eura vrijednim preuzimanjem švicarske Findus od grupacije Froneri.

No, za razliku od te akvizicije kojom dodatno podebljava tržišne pozicije u slanom “frozenu”, s Ledom i ostatkom Fortenovine poslovne grupe Zamrznuta hrana Nomad jače grabi i u segment sladoleda.

S obzirom na regionalnu prisutnost i prepoznatljivost Fortenovine divizije Zmrznute hrane, za Nomad Foods to predstavlja ulaznicu za jači prodor i na tržišta Srbije, BiH i nekoliko okolnih zemalja čijim potrošačima su Fortenovini brendovi poznati.

Računa se na potencijal rasta i slijedom očekivanih promjena potrošačkih navika, jer je tzv. penetracija smrznute hrane na tim tržištima trenutno znatno niža nego u zapadoeuropskim zemljama.

Iz britanske kompanije s očekivanih oko 2,3 milijarde eura prihoda u 2020. i EBITDA od oko 465 milijuna te 4800 zaposlenih podcrtali su kako bi kupnja Leda i ostatka Fortenovina “frozen fooda” značila i bazu za potencijalnu buduću konsolidaciju na području Srednje i Istočne Europe.

(Izvor: Hayat.ba)