Home Vijesti BiH NA DAN ŽALOSTI U POJEDINIM DIJELOVIMA ZEMLJE TREŠTI MUZIKA: KAKVO SMO MI...

NA DAN ŽALOSTI U POJEDINIM DIJELOVIMA ZEMLJE TREŠTI MUZIKA: KAKVO SMO MI DRUŠTVO AKO NE RAZUMIJEMO KOMŠIJINU BOL?

Tragedija koja je jučer zadesila BiH potresla je i cijeli region. 

Osam mladih osoba u Tribistovu kod Posušja otišlo je u vikendicu da proslave Novu godinu i više nisu izašli iz nje.

Zato je danas u cijeloj zemlji Dan žalosti. Smrt tinejdžera prvog dana Nove godine donijela je veliku tugu u cijeloj državi, ali i šire.

Odluku o proglašenju Dana žalosti jednoglasno je donijelo Vijeće ministara BiH na jučerašnjoj vanrednoj telefonskoj sjednici zbog smrti četiri djevojke i četiri mladića na novogodišnjoj proslavi.

Dan žalosti se obilježava obaveznim isticanjem zastave Bosne i Hercegovine na pola koplja, odnosno jarbola, na zgradama institucija BiH.

Medijske kuće na teritoriji države BiH, kao i organizatori kulturno-umjetničkih i sportskih manifestacija, dužni su prilagoditi svoje programske sadržaje Danu žalosti.

Ipak, postoje mjesta i dijelovi države na kojima se ne poštuje Dan žalosti. Kako nam javljaju čitatelji na jednoj planini trešti muzika.

Pod ovakvim okolnostima, kada svi tuguju zasigurno je moguće dočekati goste bez muzike, a djeca će se svakako zabaviti na snijegu, ne osvrćući se na to šta se dešava oko njih i pjevali neka pjevaljka.

Nažalost, takvo smo društvo, ono u kojem pojedinci ne susojećaju s tuđom boli, pa čak i ne poštuju nesreću koja je zadesila komšiju.

Onda se zapitamo: „šta nam se ovo dešava“?, „zbog čega nam se dešava“?

Izjave saučešća porodicama nastradalih stigle su iz cijele BiH, ali i regije, a na jučerašnjoj sjednici Vlade Zapadnohercegovačkog kantona proglašena je trodnevna žalost 2., 3. i 4. januara.

Na zvaničnom Facebook profilu načelnika Općine Posušje Ante Begića također je objavljena molba ugostiteljskim objektima da zatvore svoje objekte u znak poštovanja prema stradalim.

  • Povodom tragedije u kojoj je u Posušju izgubljeno osam mladih života, porodicama nastradalih upućujemo najiskrenije izraze saučešća.. Također, molimo sve vlasnike ugostiteljskih objekata da u znak poštovanja prema žrtvama, obustave rad – napisano je.

Datum i mjesto sahrane stradalih još nije poznat.

Zato i ovim putem apelujemo na vlasnike određenih objekata neka im danas proradi savjest i bar na ovaj dan da šutimo.

Video pogledajte i OVDJE.

(Edina Bakić)

(Izvor: Hayat.ba)