Home Vijesti BiH MISLEĆI O SREBRENICI, MISLIMO O BIH: SJEDNICA ODBORA MEĐUNARODNE KONFERENCIJE ‘GENOCID NAD...

MISLEĆI O SREBRENICI, MISLIMO O BIH: SJEDNICA ODBORA MEĐUNARODNE KONFERENCIJE ‘GENOCID NAD BOŠNJACIMA, SREBRENICA’

Prihvaćen je izvještaj o njenom održavanju, a Organizacioni i Naučni odbor konferencije je također izrazio zahvalnost i pozdravio uspješnu saradnju Univerziteta u Sarajevu i Univerziteta u Tuzli koja je dala dignitet toj konferenciji. Zahvalnost je upućena i Vladi Tuzlanskog kantona, te posebno Vladi Kantona Sarajevo, koja je pružila finansijsku podršku organizaciji međunarodne naučne konferencije.

Kako je još zaključeno na današnjoj sjednici, organizirat će se sastanak rektora Univerziteta u Sarajevu Rifata Škrijelja s prvim zamjenikom predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denisom Zvizdićem, te sastanak s visokim predstavnikom za BiH Valentinom Inzkom na kojima će biti predstavljeni zaključci međunarodne naučne konferencije „Genocid nad Bošnjacima, Srebrenica 1995–2020.: Uzroci, razmjere i posljedice” i biti zatraženo angažiranje državnih institucija.

U organizaciji četiriju obrazovno-naučnih institucija: Univerziteta u Sarajevu, Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava Univerziteta u Sarajevu, Instituta za historiju Univerziteta u Sarajevu i Univerziteta u Tuzli, 19. oktobra 2020. godine u Sarajevu održana je međunarodna naučna konferencija pod nazivom „Genocid nad Bošnjacima, Srebrenica 1995–2020.: Uzroci, razmjere i posljedice”.

Konferencija je bila tematski fokusirana na tri aspekta: uzroci zločina genocida nad Bošnjacima u Srebrenici, drugi je razmjere počinjenog genocida i treći je posljedice tog genocida. Na konferenciji su učestvovala 72 eminentna naučnika i istraživača iz dvanaest zemalja svijeta. Rad konferencije odvijao se u četiri panela na kojima su učesnici izložili rezultate svojih istraživanja o genocidu nad Bošnjacima u Srebrenici ali i o drugim srodnim temama.

Članovi Organizacionog odbora konstatirali su da je ova konferencija, pored ostalog, bila prilika da se razmijene iskustva o genocidu u Bosni i Hercegovini, njegovim uzrocima, razmjerima i posljedicama, a to podrazumijeva odgovornost naučnika i cjelokupne intelektualne javnosti.

  •  Misleći o Srebrenici, mislimo o Bosni i Hercegovini, njenoj obnovi i budućnosti. Pitanje genocida u Srebrenici pitanje je savjesti cijelog čovječanstva – naveli su članovi Organizacionog odbora konferencije, saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću Univerziteta u Sarajevu.

(Izvor: Hayat.ba)