Home Vijesti BiH MAŠIĆ U DDBIH OTKRIVA RJEŠENJE ZA PROBLEM ZAGAĐENJA ZRAKA U SARAJEVU

MAŠIĆ U DDBIH OTKRIVA RJEŠENJE ZA PROBLEM ZAGAĐENJA ZRAKA U SARAJEVU

Najugroženiji su stari ljudi, hronični bolesnici, trudnice i djeca, ali rizika od obolijevanja niko nije pošteđen.

U posljednja dva dana koncentracije su smanjene, ali ne  zaslugom pojedinca, grupe ili institucije već prirodi i snijegu zbog kojeg je Bosna i Hercegovina obijelila u posljednja dva dana.

Razgovarajući danas, u emisiji Dobar dan BiH, o zagađenosti zraka u Kantonu Sarajevo jedan od sagovornika bio je i  Adnan Mašić, profesor na Mašinskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu.

Kako je najavila nova Vlada KS, tzv. „četvorka“, Ministarstvo za prostorno uređenje, građenja i zaštitu okoliša će biti spojeno sa Ministarstvom komunalne privrede i infrastrukture.

Hayat

„Četvorka“ to naziva spajanjem, dok s druge strane Faruk Kapidžić koji je bio ministar Ministarstva za prostorno uređenje, građenja i zaštitu okoliš smatra da se radi o ukidanju ministarstva kojeg vodi zbog prevelikog obima poslova koji se neće moći raditi ukoliko se spoji na način koji su to zamislili novi predstavnici vlade.

Profesor Mašić u uvodu je naglasio da pored toga što godinama izučava uzroke i parametre zagađenosti zraka u Sarajevu ne može dati odgovor da li se radi o spajanju kako se navodi ili ukidanju jednog ministarstva.

  • Mislim da nisam kompetentan da komentarišem takve stvari, ali ono što ću reći, da iznesem jedan ekskluzivan podatak s obzirom da je 2020. godina pri kraju, ostala su još samo tri dana, naravno dok se ne završi godina ne možemo govoriti o godišnjem prosjeku, ali šta god da se desi on se neće značajno promijeniti. Ja već imam preliminarne podatke na lokalitetu Mašinskog fakulteta u Sarajevu, prosječna koncentracija prašine je povećana za 36 posto u odnosu na prethodnu godinu – kaže Mašić i dodaje:
  • Sve što imamo je da se oslanjamo na klimu i hoće li vjetar puhnuti.

Na upit voditeljice kako je moguće da je toliko uvećan prosjek prisutnosti koncentracije prašine zraku obzirom da je zabilježeno enormno smanjenje zagađenosti zraka u trenutku kada je širom svijeta trajao lockdown zbog pandemije koronavirusa, Mašić  je kazao kako se radi o mjesecima koji ne igraju veliku ulogu.

Hayat
  • Tokom šest mjeseci od marta do septembra 2020. zabilježeno je smanjenje zagađenosti finom prašinom za oko 25 posto, to su ljetni mjeseci i oni ne igraju veliku ulogu u prosjeku jer imamo decembar koji ima deset puta veći zagađen zrak i povećanje zagađenosti, tvrdi

Govoreći o mogućem rješenju Mašić smatra da ne vidi drugog rješenje osim korištenja peleta, odnosno smanjenje prljavih energenata.

  • Ja zaista ne vidim drugo rješenje. Mi moramo smanjiti korištenje prljavig energenata, oni su najjeftiniji. Jedini način je da stvorimo situaciju da se ljudima to ne isplati uraditi. Najavljuje se i studija o zabrani korištenja čvrstih goriva, vidjet ćemo šta će se uraditi, rok je godinu dana. Morat će se izdvojiti značajna sredstava, da li kroz direktne subvencije, ono što mi trenutno imamo na raspolaganju da bi bila alternativa je plin ili korištenje električne nergije, to bi moglo značajnije pomoći da se ovaj problem prije svega zaustavi a onda da se to počne smanjivati na neka pravila prema EU standardima – kaže Mašić.

Sve što je kazao smatra da bi moglo dovesti do trajnog rješenja za zagađen zrak u Sarajevu. Odnosno, radi se o ograničenju, zabrani ili postepenoj zabrani prljavih energenata.

  • To se manje više zna i nećete naći nekog ozbljnog da se protivi. Međutim, stvar je dinamike i novca koji će biti upotrijebljen, svi kažu da je prvi cilj da se saniraju negativni efekti pandemije i ne prepoznaje se zrak kao broj jedan i neće biti procijenjen kao prioritet- zaključuje Mašić.

Navodi da nije optimista da će doći do nekog značajnije pomaka obzirom da zbog pandemije neće biti prioritet.

Pogledajte video OVDJE.

(Emrah Fejzović)

(Izvor: Hayat.ba)