Home Vijesti BiH GRADSKO VIJEĆE TUZLA MORA SE KONSTITUIRATI DO 15. JANUARA, A NIKO NEMA...

GRADSKO VIJEĆE TUZLA MORA SE KONSTITUIRATI DO 15. JANUARA, A NIKO NEMA VEĆINU

Konstituirajuća sjednica Gradskog vijeća Tuzla mora biti održana do 15. januara jer tada ističe zakonom propisan rok. 

U međuvremenu vođene su aktivnosti s ciljem formiranja vladajuće većine, ali, SDP BiH i SD BiH nisu još uvijek obezbijedili neophodnih 16 vijećničkih mjesta za nesmetano usvajanje odluka.

Pred konstituirajući sjednicu formiran je “Progresivni blok”, koga sačinjavaju dvije vijećnice Platforme za progres, te vijećnici Stranke za BiH i Naše stranke.

U trenutnoj konstelaciji snaga, odnosno javno datim izjavama kako SDP BiH ni pod kojim uvjetom neće u koaliciju sa SDA, SD BiH i HDZ-om BiH, novoformirani “Progresivni blok” imat će presudnu ulogu u formiranju većine u Gradskom vijeću, piše Avaz.

SDP BiH, koji ima osam mandata, računa na vijećnika iz reda nacionalnih manjina, tradicionalnog saveznika Tuzlansku alternativu i Savez za bolju budućnost. Zbir je 14 mandata.

S druge strane, SD BiH, SDA i HDZ BiH sa kojim SDP BiH neće ni po koju cijenu imaju 10 mandata, ali SD BiH ima i svog koalicionog partnera u predizbornoj utrci Demokratsku frontu. SD BiH i Demokratska fronta su u koaliciji na kantonalnom nivou.

Ostaje, dakle, “Progresivni blok” i vijećnik PDA BiH koji se trenutno ne dovodi u kontekst ni sa jednim od pokušaja formiranja većine u Gradskom vijeću Tuzla.

Predviđa se kako se na konstituirajućoj sjednici neće moći formirati većina, te da će pregovori o vladajućoj koaliciji na području Grada Tuzla trajati i u narednim mjesecima.

(Izvor: Hayat.ba)