Home Vijesti BiH GENOCIDNE NAMJERE NIJE KRIO: OVAKO JE KARADŽIĆ NAJAVIO OSNIVANJE MANJEG BH. ENTITETA...

GENOCIDNE NAMJERE NIJE KRIO: OVAKO JE KARADŽIĆ NAJAVIO OSNIVANJE MANJEG BH. ENTITETA RS

Podsjećamo također da je Ustavni sud BiH 2016. godine zvanično, presudom, 9. januar proglasio neustavnim  jer datum asocira na stravična stradanja naroda u Bosni i Hercegovini.

Presuđeni ratni zločinac Radovan Karadžić mjesecima ranije najavio je rat na prostoru tadašnje Republike Bosne i Hercegovine. Pred parlamentom Republike Bosne i Hercegovine 17. oktobra 1991. rekao je šta će uslijediti ako BiH krene putem kojim su pošle Slovenija i Hrvatska.

  • Put kojim vodite Bosnu i Hercegovinu je ista ona autostrada pakla i stradanja kojem su pošle Slovenija i Hrvatska. Nemojte da mislite da nećete odvesti Bosnu i Hercegovinu u pakao, a muslimanski narod možda u nestanak, jer muslimanski narod ne može da se odbrani ako bude rat ovdje – rekao je Karadžić prije nešto manje od 30 godina.

Zaboravio je da Bosna i Hercegovina ima jake i hrabre lidere, odmah je dobio odgovor Alije Izetbegovića.

  • Nisam imao namjeru da sada govorim, međutim, dobro je, potrebno je da nastupim odmah iza izlaganja gospodina Karadžića. Naime, njegovo izlaganje, njegov način izlaganja, njegove poruke možda na najbolji način objašnjavaju zašto mi i možda više nećemo da ostanemo Jugoslavija. To večeras govorim ovdje. Njegov način, njegove poruke možda objašnjavaju zašto i drugi neće da ostanu u toj Jugoslaviji. Takvu Jugoslaviju kakvu hoće gospodin Karadžić više niko neće. Neće niko osim možda srpskog naroda. Takvu Jugoslaviju su u očima jugoslavenskih naroda, Slovenaca, Hrvata, Makedonaca, Albanaca, Mađara, Muslimana, jednostavno omrzli u očima Evrope i svijeta, takvi načini kako to Karadžić radi. Međutim, Karadžić je samo izraz jednog načina mišljenja i pristupa. Ovo što se radi danas ne služi na čast srpskom narodu, ni ovaj način ni istupanje. I ove prijetnje koje se iskazuju. Muslimanski narod neće nestati. To ja poručujem gospodinu Karadžiću – kazao je tada Izetbegović.

Pogledajte video OVDJE.

(Izvor: Hayat.ba)