Home Vijesti BiH ENVER MORALIĆ TRAŽIO OD DODIKA DA KUPI ŠEĆERANU: ON MU TRAŽIO ...

ENVER MORALIĆ TRAŽIO OD DODIKA DA KUPI ŠEĆERANU: ON MU TRAŽIO PUNO NOVCA

Kao  najadekvatniji primjer, šef Kluba poslanika SDS-a u Narodnoj skupštini RS Miladin Stanić naveo je Fabriku šećera u Bijeljini.

Bijeljinska Šećerana u stečaju je dugi niz godina. Brojne licitacije za njenu prodaju bile su bezuspješne. Fabrika koja se procjenjivala na 10 miliona maraka prilikom prve licitacije, sada se prodaje po mnogo nižoj cijeni. Posljednji u nizu zainteresovanih kupaca je firma „NSG Rent“ iz Zvornika, koja je osnovana prije samo nekoliko mjeseci. Upravo ta firma, ali i kompletan postupak prodaje Šećerane je sporan, kaže Šef Kluba poslanika SDS-a u Narodnoj skupštini RS Miladin Stanić, piše BN.

  • Kupac iza kojeg stoje moćni ljudi, rade upravo ono što rade članovi, odnosno bliži članovi  porodica najviših funkcionera SNSD-a. Kupuju fabriku, Šećeranu koja je u investiciji koštala 180 miliona dolara , prodaju je za 3 miliona maraka da bi isjekli procesnu opremu fabrike. Otprilike procjena je da ima vrijednost 10 miliona maraka da bi dobili u 3 miliona maraka 500 hektara zemljišta i da bi dobili objekte Šećerane- ističe Stanić. 

Miladin Stanić mišljenja je da se situacija u Šećerani mogla riješiti na bolji način da u sve radnje oko stečaja nisu upetljani funkcioneri RS.

  • Ja lično znam da je tamo bilo ozbiljnih partnera da nastave proizvodnju. Lično mi je rekao vlasnik Poljoprivrednog kombinata „Kutjevo“ Enver Moralić da je po preporuci tadašnjeg predsjednika Hrvatske Josipovića bio kod Milorada Dodika i da je probao da dogovori da se nastavi djelatnost, ali da ne može dogovori sa Dodikom, jer Dodik hoće puno para – ističe Stanić. 

Stanić navodi, da Šećerana nije usamljen slučaj.

  • Na sličan način mora ili će završiti i jedina prehrambena industrija u oblasti prerade hrane u stečaju. Dug je nekih 12 miliona maraka, prerada kukuruza u Drakseniću. Na potpuno isti način mora završiti. Farmland je oprano 83 miliona maraka, na potpuno isti način mora završiti UNIS Derventa gdje je oprano 400 miliona maraka, od čega desetine miliona maraka novca građana RS i nažalost kad – tad će ista sudbina zadesiti i naftnu industriju u Brodu – pojašnjava Stanić.

Zaključuje da zbog korumpiranog sistema i nebrige  o javnim sredstvima, u sferi stečajnih i izvršnih postupaka propada na stotine miliona maraka, dodajući da do toga dolazi i zbog nekompetentnih predstavnika Poreske uprave, IRB-a i Ministarstva finansija RS.

(Izvor: Hayat.ba)