Home Vijesti BiH Doprinosi za PIO manji za 35 miliona maraka, ali penzije nisu ugrožene

Doprinosi za PIO manji za 35 miliona maraka, ali penzije nisu ugrožene

Prihodi za penziono i invalidsko osiguranje u prvih sedam mjeseci ove godine bili su manji za 3,5 posto što je umanjenje za oko 35 miliona maraka, potvrdio je jučer za “Dnevni avaz” Zijad Krnjić, direktor Federalnog zavoda PIO/MIO.

Imamo novac
No, i pored značajnog pada prihoda, Krnjić kaže da nema razloga za zabrinutost i da je penzioni sistem za sada stabilan.

Razlog pada prihoda su manje uplate doprinosa, s obzirom na pandemiju koronavirusa koja je uzrokovala to da su mnogi radnici ostali bez posla, a firme zatvorile svoja vrata.

– S obzirom na to šta se desilo, te nakon prvog šoka po izbijanju pandemije koronavirusa, stanje je za sada dobro. Budžet nije opterećen niti ugrožen. Ovo stanje je i dalje održivo, budući da imamo 97 posto sredstava za isplatu – istakao je Krnjić.

On je ustvrdio da se penzioneri ne moraju brinuti za isplatu penzija, koja je redovna.

Sve sigurno
– Penzioni sistem je pod kontrolom. Nedavno smo obavili i usklađivanje. Isplaćena je razlika za sedam mjeseci i tu sve ide svojim tokom, prema planu. Vidjet ćemo do kraja godine kako će se stvari odvijati s pandemijom u uplatama – naveo je Krnjić.

Čeka se uplata rate
Krnjić kaže kako se i dalje čeka uplata rate za zgradu penzionera u Nedžarićima koja je prodata za 10,3 miliona KM. Prošlo je više od deset mjeseci od prodaje devastiranog Doma penzionera u Nedžarićima putem Agencije za privatizaciju FBiH “Capital Holdingu”, a novac još nije isplaćen Federalnom zavodu za penzijsko i invalidsko osiguranje.

– Obećali su uplatu rate do kraja mjeseca – rekao nam je Krnjić.

(avaz.ba)