Home Vijesti BiH AMBASADA SAD-A O ‘RAZRJEŠENJU’ VALENTINA INZKA: BIH MORA SPUNITI KRITERIJE

AMBASADA SAD-A O ‘RAZRJEŠENJU’ VALENTINA INZKA: BIH MORA SPUNITI KRITERIJE

  • Stav Sjedinjenih Američkih Država je jasan i dosljedan – Bosna i Hercegovina mora ispuniti konkretne kriterije koje je ustanovio Savjet za implementaciju mira kako bi napredovala i prestala biti predmetom međunarodne supervizije”, kazali su za Radiosarajevo.ba iz Ureda za odnose s javnošću Ambasade SAD-a u Sarajevu, te dodali:
  • Kriteriji 5+2 komplementarni su sa putem BiH ka Europskoj uniji i dok se oni u cijelosti ne ispune, OHR će imati značajnu ulogu u pružanju pomoći i praćenju provedbe Mirovnog sporazuma. Upravo sada je vrijeme za ponovno fokusiranje na ispunjavanju ovih zadatih kriterija. Za dodatne informacije, upućujemo Vas na Ured visokog predstavnika”.

Brojne reakcije u Bosni i Hercegovini izazvala je najava da zvanični Berlin insistira na smjeni visokog predstavnika Valenzina Inzka kako bi na njegovo mjesto bio postavljen Schmidt, što implicira snažniji utjecaj Njemačke na dešavanja u našoj zemlji i Zapadnom Balkanu.

Podsjetimo, politički direktori Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira su na sastanku u Briselu 26. i 27. februara 2008. godine utvrdili zahtjeve koje organi BiH trebaju ispuniti prije zatvaranja OHR-a. Ovi zahtjevi su jasno postavljeni i odobreni od strane Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira, a organi Bosne i Hercegovine već su ih prethodno prihvatili.

(Izvor: Hayat.ba)